4t ESO - Química: Petites reaccions.

En l'activitat de química se'ns van proposar 5 tallers diferents per poder treballar diferents propietats de les substàncies i com reaccionen entre elles.

ACTIVITAT 1: Reaccions endotèrmiques i exotèrmiques. 

Les reaccions químiques es poden classificar segons el balançs entre els enllaços trencats i formats en dos grups: 
 
  • Reaccions endotèrmiques: desprenen energia al medi. 
  • Reaccions exotèrmiques: absorbeixen energia del medi. 
El primer que vam fer va ser col·locar uns 5 mL d'àcid clorhídric en un tub d'assaig i afegir una llèntia d'hidròxid de sodi. Vam observar que era una reacció molt enèrgica i el tub s'escalafava, per tant, es tracta d'una reacció exotèrmica. 

Després vam col·locar amb una pipeta 5 mL més d'àcid clorhídric i li vam afegir alumini. Inicialment, semblava que no passava res però després es va produir una reacció molt enèrgica i es va escalfar molt el tub d'assaig, és a dir, la reacció que s'estava produïnt era exotèrmica. També s'observaven bombolles que corresponien a l'hidrogen format. 

Per últim, vam mesclar en un tub d'assaig hidròxid de bari i clorur d'amoni. Al tocar-lo vam notar que estava fred, és a dir, s'estava donant una reacció endotèrmica. 

ACTIVITAT 2: Substàncies àcides i bàsiques. 

Les substàncies àcides i bàsiques es poden reconèixer per les seves propietats. Per exemple, els àcids tenen gust àcid mentre que les bases tenen gust amarg. 

Però la manera més fiable d'esbrinar si una substància és àcida o bàsica és mesurant el seu pH utilitzant paper indicador.

  • Si el pH és menor a 7 es considera la substància àcida. 
  • Si el pH és igual a 7, la substàncies és neutre. 
  • Si el pH és més gran que 7, la substància és bàsica. 

Ens van proporcionar diferents productes de la vida quotidiana per esbrinar si es tractaven de substàncies àcides o bàsiques. Van poder classificar les substàncies de la següent manera:

  • Substàncies bàsiques: lleixiu,  afterbite.
  • Substancies neutres: aigua destil·lada
  • Substàncies àcides: llimona, coca-cola, gel de dutxa i pasta de dents. 
 

Les picadures d'abella són àcides, mentre que els de vespa són bàsiques. Per tant, malgrat el que diu l'anunci, d'aquest producte, no recomanaríem posar Afterbite a les picadures de vespa ja que no seria efectiu.






ACTIVITAT 3: Arbre de plata. 
Aquesta experiència es basava en la següent reacció:



Per fer-la primer, havíem de col·locar un fil de coure dintre d'un tub d'assaig on prèviament havíem posat nitrat de plata. Després esperàvem uns minuts i això era el que podíem observar.

El fil de coure havia quedat cobert d'una capa de plata.


ACTIVITAT 4: Separació de mescles. 

Una mescla és aquella substància formada per més d'una substància pura. Una mescla pot ser homogènia si no es distingueixen els seus components a ull nu, o heterogènia si es distingueixen els seus components a ull nu.
L'objectiu d'aquesta activitat era separar els components d'una mescla heterogènia formada per sorra, iode i llimadures de ferro. Per fer-ho ens basàvem en el següent diagrama de separació:





El primer pas era apropar un imant a la mescla, així aconseguíem separar el ferro ja que és un metall magnètic.
 Després tapàvem el vas de precipitats amb un vidre de rellotge amb gel i escalfàvem la mescla. D'aquesta manera aconseguíem sublimar el iode i recuperar-lo com a iode sòlid enganxat al vidre de rellotge.





ACTIIVITAT 5: Cromatografia dels espinacs

La cromatografia és una tècnica per separar les substàncies que es basa en el fet que un dissolvent arrossega una mescla de substàncies a través d'un suport, les substàncies es mouen a velocitats diferents, la qual cosa permet separar-les. 
Els espinacs contenen diferents pigments que es poden separar i identificar pel seu color. 
Per poder realitzar la cromatografia, primer havíem de tallar els espinacs, posar-los a un morter amb un dissolvent orgànic i sorra, i triturar la mescla fins a obtenir un líquid verd. Filtràvem el líquid i posàvem unes gotes en una tira de paper de filtre. Introduïem la tira en un vas de precipitats amb etanol i deixàvem reposar uns minuts fins que la dissolució recorri tot el paper de filtre i s'observin unes bandes. 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario